Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieste Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament şi, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

În această zi, biserica mănăstirii Plumbuita din cartierul bucureştean Colentina şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţia Sa a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, stareţului mănăstirii Plumbuita, soborului precum şi binefăcătorilor acestui aşezământ monahal. Din soborul slujitor au făcut parte preoţi şi diaconi, între care consilieri patriarhali şi stareţi de la mănăstiri din Capitală şi din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Previous Image
Next Image

Moaştele Sfântului Efrem cel Nou la hramul Mănăstirii Plumbuita

Credincioşi prezenţi la sărbătoarea mănăstirii bucureştene au putut să aducă cinstire moaştelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Efrem cel Nou care au fost aduse spre închinare, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Acestea au fost aşezate într-un loc special amenajat în curtea interioară aşezământului monahal, alături de racla cu moaştele Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Sf. Mare Mucenic Pantelimon şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava din biserica mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei a vorbit despre importanţa Sfântului Ioan Botezătorul pentru istoria mântuirii şi pentru Biserică, arătând că modelul Sfântului Ioan este de-a dreptul strălucitor, el fiind cel mai mare proroc al Vechiului Legământ care a făcut legătura cu legea cea nouă a harului, cel care a pregătit calea Stăpânului.

Naşterea unui prunc este întotdeauna prilej de bucurie pentru familie, Biserică şi societate

Preasfinţia Sa evidenţiat şi învăţăturile duhovniceşti ale sărbătorii. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei a vorbit, printre altele, despre darul naşterii de prunci şi a condamnat păcatul avortului.

„Învăţăm mai întâi că rugăciunile noastre, chiar dacă ni se pare că nu sunt ascultate la un moment dat, îşi găsesc până la urmă ecou înaintea lui Dumnezeu şi împlinire atunci când noi le înălţăm cu toată inima. Sunt foarte mulţi oameni care doresc să aibă copii şi nu reuşesc întotdeauna, dar, la un moment dat, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul şi al altor sfinţi, primesc acest dar al naşterii de prunci. Însă, ce putem să spunem de un păcat greu pentru care suntem vinovaţi noi, românii, mai ales în ultimii 25 de ani, şi anume păcatul uciderii multor prunci care nu s-au putut şi nu se pot bucura de viaţă şi de binecuvântarea lui Dumnezeu? Ce contrast între cei care doresc să aibă prunci şi alţii mulţi, parcă tot mai mulţi la număr, care nu vor să aibă copii? Să privim întotdeauna la această stăruinţă în rugăciune şi la această îndelungată răbdare, pe care au avut-o părinţii Sfântului Ioan Botezătorul, Zaharia şi Elisabeta, care nu au aşteptat un an sau doi, sau trei prin rugăciune sau prin tratament, poate au aşteptat cincizeci de ani ca să-l aibă pe acest prunc şi s-au bucurat şi l-au închinat Domnului. Iată, ce se întâmplă cu astfel de prunci pe care îi afierosim Domnului! Mai învăţăm că naşterea unui prunc este întotdeauna prilej de bucurie pentru familie, Biserică, chiar pentru o societate şi pentru o ţară, într-o vreme când atât de puţini părinţi mai au copii şi când tot mai puţini, din nefericire se îngrijesc de creşterea lor spirtuală”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

Curăţia şi dragostea Sfântului Ioan Botezătorul faţă de Mântuitorul Iisus Hristos nu pot fi egalate

Totodată, Preasfinţia Sa a vorbit despre preţuirea de care se bucură Sfântul Ioan Botezătorul în rândul credincioşilor, fiind ocrotitor al multor persoane şi lăcaşuri de cult.

„Numele lui atât de des întâlnit poate cel mai des, împreună cu numele de Maria, arată că prietenul Stăpânului a devenit şi ocrotitorul multor oameni, iar numeroase biserici şi mănăstiri, încă din primele veacuri, în cele mai cunoscute locuri ale lumii creştine, dar şi la noi, în ţară, arată că Sfântul Ioan este ocrotitorul nu doar al persoanelor, ci şi al multor biserici şi mănăstiri. Oamenii îl cinstesc pentru că el este prietenul Mirelui. Curăţia şi dragostea lui faţă de Mântuitorul Iisus Hristos nu pot fi egalate de aceea noi îl avem rugător, mijlocitor permanent îi ducem rugăciunile cu nădejdea că el le va duce înaintea Prietenului pe care L-a slujit, înaintea Mântuitorului Hristos, a mai spus Preasfinţia Sa.

Mănăstirea Plumbuita îl are de multe veacuri ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul

„Această mănăstire în care ne aflăm îl are de multe veacuri ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. Poate numai datorită lui şi ocrotirii Preasfintei Treimi şi rugăciunilor Maicii Domnului, dar şi ale Sfântului Nicolae, care are o părticică din sfintele moaşte în acest loc, şi ale Sfântul Ioan cel nou de la Suceava mănăstirea aceasta a trecut prin multele greutăţi, prin nenumăratele încercări pe care le-a avut în cei aproape 500 de ani de existenţă. Şi cu ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul şi al celorlalţi sfinţi amintiţi şi ale Sfântului ale cărui sfinte moaşte s-au adus astăzi aici, Sfântul Cuvios Mărturisitor Efrem cel Nou, mănăstirea aceasta va prinde din nou putere ca să fie o cetate de apărare a dreptei credinţe, un loc în care este cinstit Dumnezeu şi, de asemenea, cinstiţi cei apropiaţi Lui”.

Cu prilejul acestei sărbători au fost pregătite 500 de pachete pentru credincioşii prezenţi la sărbătoarea hramului .

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Daniel Ilinca a fost hirotonit preot pe seama paraclisului „Sfântul Ioan Rusul” a Spitalului Eftimie Diamandescu din Bălăceanaca, Protopopiatul Ilfov Sud.

– Sursa: http://basilica.ro/hramul-manastirii-plumbuita-107783.html#sthash.xtGScibp.dpuf