Duminica Ortodoxiei – Semnificatie si Program

Semnificatie

În fiecare an prima duminică din Postul Mare se numește Duminica Ortodoxiei. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 843 când prima duminică din Postul Mare a căzut în data de 11 martie. Atunci s-a sărbătorit victoria credinței ortodoxe asupra tuturor ereziilor care au tulburat viața Bisericii, multe sute de ani.

Ultima erezie care a fost condamnată la sinodul al VII-lea ecumenic din 787 a fost erezia iconoclastelor. Această erezie a făcut mult rău Ortodoxiei pentru că datorită luptei împotriva icoanelor, acestea au fost distruse, prin ardere, în piețele publice după ce erau smulse din biserici sau din casele credincioșilor. Din păcate, hotărârile sinodului al VII-lea ecumenic au putut fi aplicate abia în anul 853 când bisericile precum și casele credincioșilor au fost din nou împodobite cu icoane. Totodată s-au condamnat din nou toate ereziile care eu existat în Biserică de la începutul istoriei ei.

Biserica Ortodoxă este mama noastră duhovnicească. Ea ne naște spiritual prin Sf. Botez, ea ne hrănește și crește cu hrană duhovnicească și ea ne oferă posibilitatea de a dobândi viața fericită în veșnicie.

De aceea considerăm că Duminica Ortodoxiei este sărbătoarea mamei noastre duhovnicești. Ortodoxia însăși este o sărbătoare permanentă. Ea este izvor de bucurie, care nu vine din trăirea unei plăceri, ci din trăirea cu Hristos.

Credința ortodoxă ne ajută să vedem ceea ce este dincolo de realitatea fizică, fără a nesocoti realitatea fizică.
În acest sens, un element reprezentativ al ortodoxiei este icoana ortodoxă care ne pune în legătură cu lumea spirituală,  lumea de dincolo de limitele fizice deși ea este un obiect fizic. Ca și fotografia unei persoane dragi plecată din lumea aceasta, icoana este o punte între noi și cei plecați în lumea sfinților și a sfințeniei. Toate icoanele au pe lângă chipul fizic și aura lor spirituală, reprezentând tărâmul sfințeniei. În acest mod cinstirea icoanelor în Duminica Ortodoxiei este eșezată în mod fericit.

Credința ortodoxă este credința iubirii jertfelnice a omului ca prelungire a iubirii jertfelnice a lui Hristos, de aceea să ne străduim să trăim în iubire jertfelnică și să fim bucuroși și mândri că suntem fii ai Bisericii Ortodoxe.

Programul Duminica Ortodoxiei

PROGRAM  PELERINAJ ”ICOANA – FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”
Joi 26 februarie 

13.00 Sosirea Moaştelor Sf. Grigorie Decapolitul şi depunerea lor pe un baldachin special amenajat, în faţa Bisericii Icoanei. Sfintele Moaşte rvor râmane spre închinare până luni 2 martie, la ora 20.00

SÂMBĂTĂ 28 FEBRUARIE 2015

17.00 -18.30  Vecernia la Biserica Icoanei, săvîrșită de către Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau delegatul Preafericirii Sale.
18.30 – 19.30 Procesiunea “Lumina Ortodoxiei”. Se pleacă cu lumânări aprinse, din curtea Bisericii Icoanei spre Parcul Grădina Icoanei. Traseul va fi în jurul Parcului.
19.30 – 20.30 Citirea unei rugăciuni și interpretarea unor cântări bisericești de către corala Bisericii Icoanei. Alocuţiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericeşti (pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei). Întoarcerea celor prezenți in curtea Bisericii Icoanei.

DUMINICA 1 MARTIE 2015

10.00 – 12.00 Sfânta Liturghie în Biserica Icoanei sau pe un podium amenajat în fața Bisericii, săvîrșită de către Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau delegatul Preafericirii Sale.
12.00 – 13.30 Deplasarea credincioșilor spre Parcul Grădina Icoanei, unde se vor uni cu credincioșii tuturor parohiilor care participa la procesiune.
13.30 – 14.15 Pelerinajul ”Icoana-fereastră spre Dumnezeu” se va desfășura în jurul parcului Grădina Icoanei.
Se înconjoară Parcul Icoanei ca și la procesiunea din seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii.

14.15– 15.00   Slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, săvîrșită de către Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau delegatul Preafericirii Sale.
– Rostirea Mărturisirii de Credință (Crezul)
– Alocuțiunea rostită de dl. Primar Neculai Onțanu
– Cuvânt de folos rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

15.00- 15.15  Revenirea credincioșilor în curtea Bisericii Icoanei și încheierea manifestării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *